О предмету
Статус предмета: Обавезни
Број ЕСПБ: 5
Услов: Положен испит из предмета Производња крмног биља
Предметни наставници
Доц. др Дејан Беуковић
Доц. др Саша Крстовић
Садржај предмета
Теоријска настава:
Увод. Задатак и значај предмета за статус сточарства и животну средину. Сточна храна, хранива,смеше. Састав хранива и улога хранљивих материја. Класификација хранива. Начин утврђивања хранљиве вредности сточне хране. Хемијска анализа сточне хране. Методе побољшања хранљиве вредности хранива, суве и хидротермичке. Хранива биљног порекла: кабаста хранива – зелена хранива; сува хранива (технологија и квалитет); сува груба хранива. Коренаста, кртоласта хранива и сочни плодови – карактеристике са аспекта нутритивне вредности. Силажа и сенажа – технологија, ферментација, квалитет и оцена. Концентрована хранива: Зрнаста – Зрно житарица, зрно легуминоза, остала зрнаста хранива. Споредни производи прехрамбене индустрије – млинска индустрија, индустрија уља, шећера, алкохола, скроба. Хранива анималног порекла: Млеко и производи прераде млека – Обрано млеко у праху, сурутка, казеин и лактоалбумин. Производи прераде риба. Споредни производи кланичне индустрије – Месно, меснокоштано, крвно и брашно од перја. Производи кафилерија – Месно, меснокоштано, коштано брашно. Квасци и други целуларни извори протеина – Сточни квасац, SC – протеини, планктон. Хранљиви адитиви – Аминокиселине и NPN, витамини, макроелементи, микроелементи. Не хранљиви адитиви – технолошки, за повећање сварљивости, стимулатори раста, регулатори метаболизма, пробиотици и профилактици. Индустријска производња сточне хране.
Практична настава - Вежбе: Улога стандардизације у привреди: квалитет и контрола квалитета, обезбеђење квалитета према стандардима серије ISO 9000, одступања у производњи сточне хране. Одређивање хранљиве вредности сточне хране – Wеенде методом. Влага и сува материја. Сирови пепео. Сирови протеини, албумини и NSI. Сирова целулоза. Сирова маст, ВЕМ. Макро и микроелементи – Одређивање Ca. Одређивање P. Одређивање Fe. Испитивање квалитета силаже – Органолептички, одређивање LMK, pH, NH3, шећерног минимума и оцена квалитета. Антинутритивне материје – уреаза и глукозинолати. Одређеивање NaCl и киселинског степена у смешама. Пуферски капацитет хранива. Микроскопска анализа хранива. Хроматографија на хартији – аминокиселине. Преглед и оцена појединих група хранива.